Kamen za oblaganje vanjskih površina

Prirodni je kamen materijal kojim se čovjek služi stoljećima u građenu i u uljepšavanju prostora u kojem boravi.

Jako je bitno da vanjski prostor u kojem provodimo jako puno vremena bude oku ugodan i u skladu sa našim očekivanja po pitanju dizajna.

Međutim , prilikom odabira materijala za popločavanje vanjskih površina jako je važno uzeti u obzir tehničke karakteristike materijala.

Stoga kao rješenje broj jedan preporučuje se kamen granit.

Po svojem sastavu to je vrsta eruptivne stijene koja zbog svoje tvrdoće ,postojanosti,trajnosti i otpornosti na visoke i niske temperature predstavlja najbolju varijantu za popločavanje vanjskih prostora.

Specifične su po svojoj zrnastoj strukturi kao i širokom rasponu boja.
Obzirom da se radi o vanjskim površinama,jako važna stavka pri biranju granita je obrada. Kako bismo izbjegli mogućnost posklizavanja uslijed kiša, za nenatkrivene terase kao i gazišta stepenica preporučujemo hrapavu obradu „paljeno“ ili „četkano“ ili koristit tzv paljenu traku na poliranoj stepenici.

Širok spektar boja omogućava široku primjenu granita za vani kako bi se pronašla idealna željena kombinacija. Pri biranju granita za stube čela i gazišta mogu se raditi od istog materijala, gdje najčešće ide  kombinacija paljenog gazišta i poliranog čela, ali se i čelo može raditi u paljenoj varijanti kako bi se dobio uniformiran i ujednačen izgled .

Za krajeve sa mediteranskom klimom drugo rješenje pri oblaganju terasa, stubišta i fasada predstavlja vapnenac Rujan .Svojom svijetlom bojom uklapa se u mediteranski stil gradnje i omiljeni je materijal arhitektima.

Rujan, obrada četkano

Svojim toplim tonovima i laganom prošaranosti predstavlja odlično rješenje i za privatne i javne prostore.

Kamen Rujan, Crna Gora

Kako bi zadržao svoju ljepotu i trajnost, preporučuje se godišnje održavanje Rujna sa laganim alkalnim sredstvima koji ne oštećuju površinu.

 

Podijelite na društvenim mrežama

Koju boju odabrati za radnu ploču?

Trendovi u kupaonici u 2019.

Kako održavati kamen quartz

Tražite nešto? Nema problema, upišite pojam za pretragu